Wijchen, maart 2023

YES, het is zo ver. We gaan in augustus echt definitief starten en we kunnen jullie binnenkort onze startlocatie laten zien. Op woensdag 29 maart zijn ouders en professionals welkom aan de Blauwe Hof 4006. We zullen jullie dan vertellen over het concept, de locatie laten zien en alle vragen die er zijn beantwoorden. Uiteraard is het vooraf en op het einde ook mogelijk om ons persoonlijk te spreken en vragen te stellen.

Dus kom ook op woensdag 29 maart om 19.45. Wij kijken er naar uit!


De Bonte Boomhut in het nieuws:

de Gelderlander, 9 maart 2023

De Bonte Boomhut start en wordt nieuwe school voor Wijchen-West

Na twee keer uitstellen, gaat het er na de zomer toch echt van komen: de start van Leer- en Ontwikkelcentrum (LOC) De Bonte Boomhut in Wijchen. Een nieuwe basisschool met ook een nieuwe manier van onderwijs.

Ze nemen eerst hun intrek in Kindcentrum Westwijzer aan de Blauwe Hof en verhuizen later naar de nieuwe wijk Wijchen-West.

Aanvankelijk was het de bedoeling in schooljaar 2021/2022 te beginnen in een bijgebouw van het Maaswaal College aan de Leemweg in Wijchen. Dat redde De Bonte Boomhut (DBB) niet. Door corona lukte ook 2022/2023 niet. Door ziekte en quarantaine was er een gebrek aan personeel voor de school. De voorbereidingen liepen vertraging op. Ook waren er geen handjes te vinden voor de verbouwing van de locatie.

edreiging voor kleine scholen

Het plan van de gemeente Wijchen was in 2020 nog om DBB tijdelijk te vestigen aan de Leemweg en daarna in een nieuw gebouw in Wijchen-Zuid. De leerlingenpopulatie voor de nieuwe school, die onderdeel is van Kans & Kleur, zou dan gevonden worden in Kerkeveld en Wijchen-Zuid.

Dat vindt het college niet langer een goed idee, laat het weten. ‘De opkomst van DBB gaat dan ten koste van de basisscholen Trinoom, Zuiderpad en Antonius. Dit bedreigt het voortbestaan van de kleine scholen van Kans & Kleur’.

Nieuwe school voor nieuwe wijken

Wijchen heeft een route uitgestippeld voor De Bonte Boomhut. De school verhuist in 2025 naar de wijk Kraaijenberg. Ze kan daar verder uitgroeien met aanwas van leerlingen uit de nieuwe wijk die in Wijchen-West verrijst: Groene Geest. Naar verwachting laat de gemeente daar in 2027 een nieuwe school bouwen. ‘De Bonte Boomhut landt dan in 2028 definitief in Groene Geest als de nieuwe school voor de nieuwe wijken’, schrijft het college.

We willen graag een buitenlokaal, dat is dan mogelijk.

Een van de initiatiefnemers van DBB, Ilona Baltussen, is blij met het besluit en de plannen. Zo sluit de huisvesting aan bij de groei van de school, vindt ze: ,,We beginnen met een kleine groep. Over een aantal jaren kunnen we de nieuwbouw goed laten aansluiten bij het concept. We willen graag een buitenlokaal (plek voor onderwijs in de buitenlucht, IvT), dat is dan mogelijk.”

Minimaal 200 leerlingen

Leren van de omgeving waarin je leeft, dat is het concept van het nieuwe LOC De Bonte Boomhut. De natuur in, aandacht voor het milieu en zeker ook: creativiteit.

De Bonte Boomhut moet een minisamenleving worden. De kinderopvang is in het programma geïntegreerd. De kinderen hebben drie lange en twee korte dagen. Ze zitten in een zogeheten stamgroep, waarmee ze de dag beginnen en afsluiten, maar werken in units met kinderen van verschillende leeftijden. Op de lange dagen eten de leerlingen warm op school. Er wordt gestart met kinderen van 4, 5 en 6 jaar oud. Uiteindelijk loopt de leeftijd tot en met 12 jaar.

Een nieuwe school heeft 5 jaar de tijd zich te bewijzen en moet dan minimaal 200 leerlingen halen.